Maak kennis met Leading Coach Milan Mucha

24 december, 2017

Milan Mucha was de eerste leerkracht die het “Leading Teachers” programma introduceerde in het middelbaar onderwijs. Hij zag dat dit programma raakvlakken had met de actualiteit in het onderwijs en direct toepasbaar is, niet alleen in het basis onderwijs maar zeker ook in het middelbaar onderwijs. Zijn missie binnen de vrije school waar hij werkzaam is, is om leerlingen te laten inzien dat ze eigenaar zijn van hun eigen leerproces, situaties, acties, talenten ontwikkelen, kortom hun eigen leven.

 

Hiertegenover staat: Leerlingen laten inzien dat ze geen slachtoffer hoeven te zijn van omstandigheden, van een omgeving of situatie waarop ze denken zelf geen invloed te kunnen hebben, maar dat ze altijd kunnen kiezen hoe ze hiermee om kunnen gaan. Kortom: 100% verantwoordelijkheid nemen over je leven.


 

In plaats van ergens over te klagen weet hij dat er iets óf aan de situatie moet veranderen en dat dan ook doen of je innerlijke houding aanpassen als de situatie niet te veranderen is. Zijn directe collega’s zien hem als iemand die positief opbouwend is, meedenkend en nieuwe ideeën heeft die hij ook in de klas toepast. Dit laatste gebeurt dan ook met de onderwerpen uit het programma omdat het programma juist aanzet tot actie.

 

Milan ziet “Little Leaders” ook als een hulpmiddel om bruggen te slaan tussen de eilandjes die gevormd worden tussen leidinggevenden en mensen op de werkvloer. “Wanneer iedereen 100% verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen acties en elkaar erop kunt aanspreken creëer je een enorm krachtige omgeving. Wie wilt er nou niet in zo’n omgeving opgeleid worden?” Zijn motto is: “Wanneer je weet dat er een keuze is maak je ‘m.”

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!